Matkailua, enkeleitä, luomuviljelyä, itsensä etsimistä ja löytämistä. Kuvia ja vähän tekstiä.

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Juhannuskuvia ja -juustoa







Juhannuksena on uitu, syöty, naurettu, nautittu kesästä ja tehty töitä kuin pienet eläimet. Ja keitetty juhannusjuustoa! Siitä taitaa tovi olla kun meillä on viimeksi moista herkkua tehty tai nähty. Nyt tuli niin hyvää, että jos mulla ois esteetön pääsy lehmänmaitokätkölle, niin söisin sitä varmaan joka päivä! Näin se tehtiin: Haettiin oikeaa maitoa (ainakin Oulussa saa juhannuksena vanhanajan maitoa, siitä onnistuu myös), mitä enemmän sen parempi, meillä oli noin neljä litraa. Juustonjuoksutin apteekista. Lämmitettiin maito isossa kattilassa kädenlämpöiseksi, nostettiin kattila pois hellalta ja lisättiin noin ruokalusikallinen juoksutetta, sekoitettiin kunnolla. Annettiin seistä huoneenlämmössä reilu tunti, tehtiin juoksettuneeseen massaan viiltoja, lämmitettiin kiehuvaksi, sekoiteltiin välillä, keitettiin muutama tunti kunnes juustomöhkäleet kauniin vaaleanpunaisia, lisättiin ripaus suolaa, maistettiin, todettiin valtavan hyväksi, jäähdytettiin, ja syötiin melkein koko satsi melkein yhdellä kertaa. Lapsista rohkeimmat vähän maistoivat, Mies söi yhden lautasellisen, ja mulle jäi paaaaljon herkkujuustoa.. Nams!

1 kommentti:

ani kirjoitti...

Meillä syödään samaa herkkua joka juhannus.Keitto taitaakin olla pohjois-pohjanmaalaista perua,sieltä miehen suvun mukana tullut meille kainuuseenkin :)
Keitto on tosi hyvää ja paljon proteiinia :)