Matkailua, enkeleitä, luomuviljelyä, itsensä etsimistä ja löytämistä. Kuvia ja vähän tekstiä.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Mukataidetta


Olen aina halunnut tietää kuinka grafiikkaa oikein tehdään. Nyt tarjoutui mahdollisuus tutustua aiheeseen, kun kansalaisopisto järjestää neljän lauantain kurssin aiheesta. Kaksi kertaa on jo takana, ja tänään sain jotain jo valmiiksikin. Opettajana kurssilla on ihan oikea taiteilija, ja lopputulos on ihan oikeaa grafiikkaa, mutta menetelmä on hiukan erilainen kuin se ihan perinteinen. Joka siis kuulemma on sellainen että kuparilevyyn syövytetään jäljet, jotka sitten näkyy paperilla painettaessa. Melkoista myrkkyjen kanssa lotraamista siis. Onneksi meille opetettu systeemi on hirveen paljon myrkyttömämpi. 


Tarvitaan mainoskartonkia, sopivaa lakkaa sekä raaputus- ym. työkaluja, joilla saadaan painolaatan pintaan vedetty lakkapinta rikki. Mulla kun ei mitään piikkejä tai muita oikeita työkaluja ole, niin piti vähän soveltaa. Käytin mm. harpin terää, hiekkapaperia ja lyijytäytekynän kärkeä, ilman lyijyä siis. Ihan hauskoja vedoksista tuli, noin niinku ensikertalaisen tekemiksi. Eniten opettelemista oli värinlevityksen jälkeen liian värin poiston määrässä, että valkoisista kohdista tulee kans valkoisia mutta painaumiin jää kuitenkin väriä. Näitähän tekis vaikka kotona jos olisi sellainen prässi. Niin ja sitä luovuutta riittävästi.


Ensi kerraksi aion askarrella muutaman uuden painolaatan. Erilaisia papereita voi liimailla laatan pintaan, siitä tulee ihan oma efektinsä, samoin pelkällä liimalla tulee jännää jälkeä. Täytyy vain löytää kotoa tarpeeksi karvaton tila jossa voi rauhassa tehdä oikeaa taidetta.

1 kommentti:

Heli kirjoitti...

Ihania! Kyllä olet taitava!!