Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

torstai 26. elokuuta 2010

Luomuilun lyhyt oppimäärä


Tänään kauppareissulla vakoilin kanssa-asiakkaita. Hyvin tottuneesti kädet kurkottaa hyllyltä juuri sen vanhan tutun paketin. Niinhän minäkin toki teen, poimin kärryyn vanhasta tottumuksesta luomumaidot, -jauhot, -hiutaleet, -ketsupin jne. Silmät kannattaa kuitenkin pitää auki, luomuperhe laajenee jatkuvasti. Viime aikoina meidän lähikaupasta on löytynyt esimerkiksi luomuriisiä ja -rusinoita. Aikoinaan kaupoista sai myös luomumausteita ja kuivattuja yrttejä, nykyään en ole löytänyt esim. oreganoa tai kanelia luomuna enää juuri mistään.

Luomumaitoa meillä on juotu jo reilu kymmenen vuotta. Joskus on käynyt niin että kaupasta on luomumaito loppunut ja on tullut ostettua tavallinen maitopurkki. Usein se on jäänyt kokonaan juomatta, toki maistuukinhan se erilaiselta, lasten mielestä varsinkin. Luomumaidon hintaa kannattaa vertailla kauppojen välillä, mutta ei tavallisen maidon kanssa. En edes tiedä mitä maitolitra nykyään maksaa.

Maidon jälkeen luomuksi vaihtui kananmunat. Niitäkin saa joka kaupasta, eikä hintaero ole kovin suuri. Puurohiutaleita ja jauhoja saa luomuna jo ison valikoiman. Makaroneja, ketsuppia, sokeria, hunajaa, kahvia, teetä, ruokaherneitä, ruisleipää löytyy luomuna vähänkin isommista kaupoista. Kaikkia niitä ei meidän kylältä edes saa, mutta välillä tehdään sityyn hamstrausreissuja. Pieni ristiriita on siinä, että moniakaan tuotteita ei saa täysjyväluomuna. Esim. makaronia tai vehnäjauhoa ostaessa pitää valita haluaako luomua vai täysjyvää, minä kun haluaisin ne molemmat samassa tuotteessa.

Ihmeekseni huomasin, että Lidlistäkin saa nykyään luomua. Omenamehu on siellä hyvinkin edullista valion vastaavaan verrattuna. Vaikka eipä se olekaan kotimaista, mutta eipä kovinkaan monen omenatäysmehupurkin kyljessä taida komeilla joutsenlippumerkki. Viimeisimmäksi ollaan siirrytty luomuviineihin. Niitä ei meillä paljon kulu, mutta senkin vähän juon mieluummin luomuna.


Kuopion suunnalla liikkuville suosittelen käyntiä Topin maatilamyymälässä Muuruvedellä. Siellä on varmasti tuhansia luomutuotteita: paikallisten tuottajien tuoretuotteita, kuivatuotteita läheltä ja kaukaa, intiaanisokeria, ekopesuaineita ym. Viimeksi ostin Topilta mm. kyssäkaaleja, kuivattuja banaanilastuja, kurpitsansiemeniä sekä suklaata, kaikki luomua tietysti. Sieltä saa vaikka luomubanaania, -ananasta tai -kiiviä..

4 kommenttia:

Dahlia kirjoitti...

Meillä on kans pyritty siirtymään luomutuotteisiin mutta kyllä oli mahtava valikoima kaikkea tuossa kuvassa. Muistan vielä kun aikoinaan valkoinen pasta vaihdettiin tummaan. Menee kaikki ikään kuin vaiheittain. Nykyään sitten etsitään enenevässä määrin luomua. Tuonne Topin myymälään auttais päästä vaan on aivan liian kaukana =)Tuo Lidl:n mehu kyllä yllätti. Haen varmasti!

Heli kirjoitti...

Voi vitsi miten ihana kauppa. Tuollasessa tykkäisin olla töissä, saisin myydä sitä mitä oikeesti itekin kannatan. Nyt kun pitää hymy huulilla myydä ihan mitä p***aa vaan...

Mua tökkää luomumaito, nimittäin kuulin (töissä) sellasta että aina ei ole luomua meijerissä saatavilla joten sitten lykkäävät luomupurkkiin ihan tavismaitoa vaan.. musta se kuulosti ihan järkyltä ja meni usko luomuun kyllä maidon suhteen... liekö tuo sitten totta vai tarua???

Mutta totta on että vaikka mitä löytyy jo luomuna kun vaan osaa ja viitsii ettiä. Täytyisipä oikeesti nyt itekin ryhdistäytyä tän asian kanssa. Kiitos tästä jutusta!

Mäntylän Mummi kirjoitti...

Sinnepä juuri, Muuruvedelle, on toivioretki ollut suunnitelmissa koko kesän. Nyt on kyllä ihan mentävä. Ja Lidlissä on tosiaankin jopa luomupastaa. Prismassa oikeinkin hyvät valikoimat luomuja. Toivottavasti maailma pelastuu tai edes luomuviljelijät :)
Blogisi uusi ulkoasu on todella kaunis!

Vianna kirjoitti...

Kiitos rakkaat kanssaihmiset!

Luulen/uskon/toivon, että kun purkissa lukee luomu, se tosiaan on sitä. On tehty tutkimus, jossa verrattiin kotimaista ja ulkomaista luomua ja tavanomaisesti tuotettua ruokaa, ja ainoat puhtaat tuotteet löytyi kotimaisesta luomusta. Ja olen kuullut sellaistakin, että jos voi vaihtaa vain yhden tuotteen luomuun, kannattaa vaihtaa maito, sillä luomumaito sisältää yli puolet enemmän antioksidantteja kuin tavanomainen maito. D-vitamiiniahan luomumaitoon ei ole lisätty, mutta eihän sitä muutenkaan voi maidosta riittävästi saada.

Luomuilemisiin!