Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Äly hoi?
Luomulehti 2/2014, s.9:

"Laki määrittää tarkasti mitä pakkausmerkinnöissä tulee ja mitä niissä saa ilmoittaa. Gmo:sta on ilmoitettava vain jos lopputuote sisältää yli 0,9% gmo-ainesosia. Tuotantovaiheessa käytetyistä muuntogeenisistä organismeistä ei kuluttajaa tarvitse informoida. Onko kuluttajalla todellisuudessa valinnanvapautta, jos hänellä ei ole mahdollisuutta saada informaatiota ostopäätöstä tehdessään tuotteen tuotantomenetelmistä?
 
Mummo kun kanasensa niitylle ajoi... Munapakettien kyljessä näkee edelleenkin iloisesti niityllä tepastelevia kanasia, mutta todellisuudessa siitä on aikaa kun tavanomaisessa tuotannossa on kanoja yleisesti laiduntamaan päästetty. Kuvituksella ja nimityksillä voidaan luoda tuotannosta jos jonkinlaista mielikuvaa, mutta faktoihin perustuvan kuluttajainformaation esittäminen kananmunien pakkausmerkinnöissä on erittäin rajattua. Siipikarjatuotteiden osalta EU määrittää tarkasti mitä pakkausmerkinnöissä saa ilmoittaa, eikä gmo-vapaus kuulu tähän sallittuun informaatioon. Ei ole siis ihme, että gm-soijaa sisältävät käytännössä kaikki suurten valmistajien kananrehut luomurehuja ja paria poikkeusta lukuunottamatta. Välttääkseen muuntogeenisen tuotannon tukemista kuluttajan ainoaksi vaihtoehdoksi jää luomumunien valinta. Normikuluttajan lisäksi moni kotitarvekanalan pitäjä on joutunut myös hämmästelemään gmo-vapaan rehun hankalaa saatavuutta ja aikaisempaan verrattuna korkeaa hintaa. Gmo-vapaana on saatavilla ainoastaan Suomen Rehulta irtona Tiiviste-Punaheltta Plus ja luomuunkin soveltuva Luonnon Punaheltta sekä Raisiolta Munitus-Herkku täysrehu. Pienemmistä valmistajista ainakin Rehux Oy:n siipikarjanrehut ovat toistaiseksi gmo-vapaita. Gm-soijan käyttöä on halvemman hinnan lisäksi usein perusteltu tavanomaisesti tuotetun soijan vaikealla saatavuudella. Nämä perustelut saatavuusongelmasta tuntuvat hieman ontuvan Finnproteiinin avattua Uudessakaupungissa Euroopan suurimman soijanjalostamon, joka käyttää vain gmo-vapaata soijaa. Gmo-vapaan soijan maahantuonti on tämän johdosta moninkertaistunut, mutta jalostamon lopputuotteet ohjautuvat suurelta osin lohenrehuksi Norjaan, koska siellä on todettu tärkeäksi pitää tiukasti kiinni gmo-vapaudesta."

4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kiitos informaatiosta! Ymmärsinkö siis oikein, että on kielletty laittaa munapakkaukseen gmo-vapaa? Jos näin, on se aivan älytöntä. Meillä menee niin paljon munia että toistaiseksi ihan mahdotonta ostaa kaikki luomuna vaikka parempi olisi.

Keskeneräinen kirjoitti...

Kiitos hyvästä jutusta! Laitankin tästä mieleen nuo kelvolliset rehut, jos vaikka kesällä meilläkin niitä tarvittaisiin :)

Vianna kirjoitti...

Minä tuon ainakin niin käsitin, ettei gmo-vapautta saa laittaa siipikarjatuotepakkauksiin. Ihan älytöntähän se on.

Omista kanoista täälläkin taas haaveillaan, on ne niin veikeitä otuksia, ja hyödyllisiä :o)

Nimetön kirjoitti...

Nythän tässä täytyykin tarkistaa mitä rehua meidän tallin kanat syö. Ne kun syövät myös kananrehua, vaikka saavat lisäksi sitten kaikenlaisia raasteita ym ihmisten ruokaa. En ole edes älynnyt ajatella tuota rehua. Olen vain ollut onnellinen, kun saan kotikanojen munia, mutta hups, rehujen takia voi piillä pikku yllätys, eli pahuksen gmo näissäkin munissa...