Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

perjantai 24. toukokuuta 2013

Kiinalainen juttu: kiukku

Pitkästä aikaa nyt seuraa hörhöilyä. Saa skipata jos ei kiinnosta. Lainasin nimittäin loistavan kirjan: Lena Johanssonin Reiki, parantava energia. Siinä oli paljon asiaa reikistä, sekä muitakin juttuja, joista osan ajattelin tallentaa tänne muistiin. Ihan järkeenkäypä tuo kiinalainen käsitys kokonaisvaltaisesta ihmisestä. Voikin tutkia omia vaivoja ja miettiä mitä tukahdettuja tunteita niiden takana piileekään. Tämä siis suoraa lainausta kirjasta:


Useita tuhansia vuosia sitten Kiinassa kehittyi lääketieteellinen menetelmä, joka pohjautuu tunteiden ja fyysisen kehon terveydentilan syvään yhteyteen. Teoriaa kutsutaan "viiden elementin" teoriaksi. Se osoittaa selvästi ihmisen monimutkaisuuden. Teorian mukaan kaikki tunteet järjestäytyvät viiden perustunteen alle, joista jokainen vastaa yhtä seuraavista viidestä elementistä: puu, tuli, maa, metalli ja vesi. Elementit vaikuttavat kehon eri elimiin ja kudoksiin, jotka yksinkertaisesti toimivat torjuttujen tunteiden varastoina. Työstämättä jätetyt kielteiset tunteet vaikuttavat kehoon aiheuttaen sairauksia, kun taas positiiviset tunteet toimivat niiden vastapainona. Kun torjutut tunteet työstetään, niiden energia vapautuu ja elinten psyykkisten ominaisuuksien tarjoama elinvoima on helpommin koettavissa. Elinten myönteisillä psyykkisillä ominaisuuksilla on suuri vaikutus jokapäiväiseen elämäämme, sillä ne kasvattavat tervettä arvostelukykyä ja kykyä tehdä oikeita päätöksiä. Meidän on tärkeää tiedostaa kielteiset tunteemme, sillä ne voivat vaikuttaa kehoomme kielteisesti.

Kiukku - mm. raivo, turhautuneisuus, ärtyneisyys
Vaikutusalueet: maksa, sappi, hartiat, jänteet
Tasapainottava tunne: hyvyys
Psyykkiset ominaisuudet: hallinta, päättäväisyys
Elementti: puu

Koemme päivittäin tilanteita, joissa turhaudumme ja ärsyynnymme. Lapset kiukuttelevat aamulla, pankissa on pitkät jonot lounastauolla, valot vaihtuvat punaisiksi juuri kun on kiire tärkeään tapaamiseen ja niin edelleen. Ollessamme stressaantuneita ja uupuneita voivat perheenjäsenet, työtoverit, ystävät tai jopa täysin vieraat ihmiset helposti saada meidät ärtymään tai suuttumaan. Tarkkailepa vaikka itseäsi, kun seuraavan kerran olet autolla liikkeellä... Aina kun emme pysty reagoimaan rakentavasti johokin tilanteeseen, tilanteen luoma hienovarainen energia varastoituu edellä mainittuihin elimiin ja kudoksiin. Monen vuoden ajan pidätetyn ja kätketyn ärtymyksen ja turhautuneisuuden seurauksena ei ole mitenkään epätavallista, että varastoituneet energiat tiivistyvät esimerkiksi sappikiviksi. Harva ihminen voi väittää, ettei ole koskaan kokenut näitä voimattoman ärtymyksen ja kiukun tunteita. Monet kokevat näitä tunteita monta kertaa päivässä. Tästä huolimatta kaikki ihmiset eivät tietenkään kehitä itselleen sappikiviongelmia. Olemme kaikki yksilöitä omine kokemuksinemme, perintötekijöinemme ja persoonallisuuksinemme. Meillä ja kehollamme on näin ollen myös erilainen vastustuskyky. Monilla ihmisillä pidätetyt aggressiot ilmenevät päänsärkynä ja migreeninä. Pidätetyt tunne-energiat yksinkertaisesti kulkeutuvat sappimeridiaania pitkin ylös niskaan ja päähän, jossa ne purkautuvat voimakkaana kipuna. Vaikeissa migreenitapauksissa, joihin liittyy pahoinvointi, keho yrittää päästä eroon varastoituneesta "sapesta" (ärtymyksestä) antamalla ylen. Muita näiden energioiden ilmenemismuotoja ovat kivut ja jäykkyys hartioissa ja jänteissä.

Ei kommentteja: