Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

torstai 20. syyskuuta 2018

Pätkä joogasutraa pohdittavaksi


"Mennyt kärsimys on jo koettu. Sille ei voi enää tehdä mitään. Meneillään oleva kärsimys on liian myöhäistä pysäyttää. Tuleva kärsimys on kuitenkin mahdollista välttää. Se edellyttää vastuunottoa. Meidän on lopetettava olosuhteiden ja muiden syyttely. Meidän on lakattava käyttämästä energiaamme sellaisten asioiden murehtimiseen joille emme voi mitään. Joogaa voi soveltaa omaan elämään välittömästi, ja näin tehdessään saa myös eväitä muiden auttamiseen.


Kärsimyksen välttämiseen on kaksi hieman erilaista lähestymistapaa. Toisessa keskitytään eliminoimaan kärsimyksen lähteet. Toisessa keskitytään henkisen autuuden kokemiseen. Riippumatta siitä kumpi omaa harjoitusta hallitsee, lähes kaikki harjoittajat tarvitsevat molempia. Meidän on tiedettävä mikä sitoo, jotta voimme välttää sitä. Meidän on myös tiedettävä mikä vapauttaa, ja keskitettävä huomiomme henkisiin mahdollisuuksiin.


Juuri nyt ja joka hetki tästä eteenpäin voimme tehdä valinnan, joka muutta tulevaisuutemme. Ymmärrys karman periaatteista auttaa meitä näkemään että menneet kärsimykset ovat vain toissijaisesti toisten aiheuttamia. Ulkoinen tekijä, oli se sitten henkilö tai huono sää, toimii kimmokkeena sisäiseen kokemukseen. Oli kimmoke mikä tahansa, kokemus on vain ja ainoastaan omamme. Se nousee omista painaumistamme. Kun muistoa menneestä kärsmyksestä valaisee joogan tieto, siitä voi ottaa opikseen. Sama koskee sitä mitä koemme juuri nyt. Ulkoiset olosuhteet, psykofyysinen kulkuvälineemme samoin kuin meneillään olevan kokemuksemme laatu ovat ne puitteet, jotka muodostavat meille omasta asenteestamme riippuen joko vankilan tai oven vapauteen. Olosuhteet ja kokemukset eivät määrää tulevaa kohtaloamme, vaan se tapa jolla näihin suhtaudumme ja mitä valintoja nykyisessä tilanteessa teemme."


(Olen siis ehtinyt hieman opiskella joogafilosofiaakin tässä hitaan viikon aikana..)

Kuvat viime viikolta Tahkolta.

Ei kommentteja: