Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

perjantai 6. marraskuuta 2015

Onko sulla puoli tuntia aikaa?

Siinä tapauksessa kato tämä: http://areena.yle.fi/1-2409480


Uusimmassa Luomu-lehdessä oli pikku juttu aiheeseen liittyen:

"Maailman Terveysjärjestön WHO:n syöpätutkijat totesivat tänä vuonna, että glyfosaatti todennäköisesti aiheuttaa syöpää. Kuluttajina meidän tulee vaatia, ettei ravinnossa ole glyfosaattia. Glyfosaatti lisää imusolmukesyövän riskiä, toteaa ruotsalainen syöpälääkäri Lennart Hardell.

Kasvinsuojelussa yleisesti käytetty glyfosaatti sai aikalisän 30. kesäkuuta 2016 asti. Asiasta päätettiin EU:n pysyvän komitean kasvinsuojeluainejaoston kokouksessa Brysselissä syyskuun lopulla. Alun perin päätös aineen käytöstä kasvinsuojelutehoaineena piti tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Antamassaan päätöksessä komissio on joutunut myöntämään aikalisää glyfosaatin lisäksi myös usealle muulle tehoaineelle, koska komissiolla on päätettävänään satoja tehoaineita ja resurssit päätösten valmistelemiseksi ovat rajatut. Glyfosaatin saaman julkisuuden vuoksi komissio joutuu erityisesti paneutumaan asiaan, jotta erilaiset väittämät saadaan läpinäkyvästi ja perusteellisesti käsiteltyä EU-tasolla.

Saksalainen mikrobiologi Monika Krüger on löytänyt glyfosaattia ihmisten ja eläinten elimistöstä. Sitä on muun muassa äidinmaidossa Saksassa. Krügerin mukaan glyfosaatti saattaa tappaa suoliston hyvät mikrobit kuten maitohappobakteerit. Näin se tekee tilaa tauteja aiheuttaville bakteereille.

Osa EU-maista kuten Hollanti ja Saksa on jo rajoittanut glyfosaatin käyttöä. Suomessa Evira testaa vain 20 elintarviketta vuodessa. Testejä pitäisi Turun yliopistolehtori Irma Saloniemen mukaan tehdä kymmenkertaisesti enemmän.

Evira on löytänyt glyfosaattia viljasta vain pari kertaa, ja silloin 1-6 mg/kilo. Tällaisia pitoisuuksia voidaan pitää näyttönä siitä, että on ruiskutettu glyfosaattia viljan tuleennuttamiseksi, mikä on Suomessa kiellettyä."

Tässä vielä yks linkki: Torjunta-aineesta on tullut syöpäriski

Loppuun vielä luomuohrapelto tältä kesältä, luonnollisestikin ilman glyfosaattia tai muitakaan lisäaineita, ja ihan hyvin on kasvanut:

Ei kommentteja: