Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

lauantai 12. syyskuuta 2015

Vapauttako?


(Otan tässä oikeudekseni julkaista pätkän (mainos)sähköpostista, jossa kuitenkin puhutaan ihan asiaa.)


"Milloin viimeksi päivitit omia tapojasi tai tottumuksiasi? Olemme usein niin tottuneita toimimaan tietyillä tavoilla, uskotellen itsellemme, että näin tämä asia nyt vain on ja näin kuuluu tehdä. Kuitenkin monia pelottava tosiasia on se, että jokainen on halutessaan vapaa toimimaan uusilla ja rakentavilla tavoilla. Sinne uuteen hyppääminen ei kuitenkaan onnistu ihan suoraan tai automaattisesti.


Meille valmentajille on ihan törkeän helppo rummuttaa vapaudesta, itsensä kehittämisetä, ilosta, vapaudesta (uudestaan) ja siitä, kuinka jokainen meistä on vapaa tekemään ihan mitä tahansa. Jep jep. Vapaus ei ole sitä, että tekee mitä haluaa. Vapaus ei ole itsekkyyttä tai ylimielisyyttä muita kohtaan, koska "olenhan vapaa". Vapaus ei ole sitä, että tekee asioita toisten kustannuksella. Vapaus ei myöskään synny itsestään, ilman ponnisteluja.


Mitä se vapaus sitten on, jota tässäkin mainostan? Vapaus (minulle) on esimerkiksi sitä, että voi ottaa vastuuta itsestään. Vastuuta siten, että jos kaikki elämässä ei ole kuten haluaa, voi alkaa tutkimaan uteliaasti ja avoimesti elämäänsä sekä tarvittaessa huomaa mitä voisi tehdä toisin. Vapaus ei vaadi kauheasti rahaa. Vapaus ei vaadi oikeastaan elämässämme ylipäätäänkään mitään lisää, vaan päinvastoin: vapaus syntyy yleensä sarjasta luopumisia. Luopumista turhasta, joka yleensä pitää jokaista meitä tiiviimmin oravanpyörässä mukana.


Hyvin usein kuulen asiakkailtani tarinoita "Kyllä minä muuten voisin tehdä asioita joita haluaisin, mutta kun ensiksi pitää maksaa asuntolaina, kerryttää eläkettä, jne". Tämä on hyvin perinteinen "sitten kun" -kupla. Totuus on, että sitä maagista "sitten kun" -aikaa ei tule tule koskaan, ellet ota sitä aikaa jo nyt. Luovu turhasta. On hulluutta kuvitella, että kukaan meistä voisi jotenkin maagisesti nauttia elämästä vasta eläkkeellä tai "sitten kun" jokin muu asia on toisin."


(Sikäli mikäli jotakuta kiinnostaa, niin viestissä mainostettiin tätä.)

2 kommenttia:

Tillariina kirjoitti...

Vapautta olisi päästä kuvaamaan joka ikinen päivä. No, melkein se onnistuu! :) Hyvää viikonloppua!

Vianna kirjoitti...

:o) Kiitos, viikonloppu oli hyvä.