Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

lauantai 30. toukokuuta 2015

Tarpeeksi hyvä


Meidän perheen ainoan koululaisen kesäloma alkoi tänään. Heti todistustenjaon jälkeen oli kiire kaverin synttäreille, ja heti kun sieltä kotiutuu lähtevät ison sekä pikkuneitin kanssa ajelemaan kohti mummulaa. Ehdin vilkaista todistusta pikapikaa: yks kuutonen, kolme seiskaa, yks ysi ja loput kaseja. Ja tiiättekö mitä? Se on aivan kerrassan mainio suoritus!


Mun maailmassa ei kaikkien tarvi olla ylioppilaita ja stipendiaatteja. Elämänpolku voi kulkea jotain muutakin reittiä. Nykyäänhän ei ole pakko edes käydä lukiota, jotta pääsisi opiskelemaan korkeammille asteille. Ja ehkä ei kaikkien ole pakko päästäkään. Pätkätöitä tekevä maisteri voi kyllästyä hanttihommiin, keksiä kouluttautua puusepäksi ja lopulta löytää itsensä luomupellon laidalta.


Ja tarkemmin kun ajattelen, enpä itsekään ole tarvinnut mihinkään niitä useita laudatureita enkä yli ysin keskiarvoa. Toisaalta jokainen mutka matkan varrella on ollut lopputuloksen kannalta tarpeellinen. Enhän olisi tässä ilman yliopistossa tapaamaani söpöä punatukkaista nuorta miestä, ja ilman lukiota en olisi keksinyt mennä yliopistoon, ja jos olisin tiennyt jo peruskoulussa mikä musta tulee isona, en olisi ehkä mennyt lukioonkaan.


Tärkeintähän lie se, että tekee niinkuin itsestä parhaalta tuntuu. Onnea kaikille valmistuneille ja koulunsa päättäneille, ja kivaa kesälomaa kaikille koululaisille ja muille lomalaisille!

2 kommenttia:

Maija/Taajamafarmari kirjoitti...

Olen kanssasi harvinaisen samaa mieltä.

Numerot ihan turhaan tappavat monelta oppimisen ilon. En oikein edes ymmärrä että onko se nykyaikainen tapa mitata osaamista.

Itse lopetin lukion kolmannella luokalla. Se oli paras päätös mitä olen opiskelun suhteen tehnyt, vaikka tunsin siitä voimakasta syyllisyyttä monta vuotta.

Ihan hyvin sitä on pärjätty ilman lukion todistusta tähänkin saakka.

Vianna kirjoitti...

Numeroarvostelu on varmaan sellanen "Näin tehdään kun on aina ennenkin tehty." -juttu..

Määkin lopetin yliopiston heti ku oli se mies löytynyt :o)