Lumi tuli heti kotiinpaluun jälkeisenä yönä. Eikä ollut ainoa kova 
kontrasti edelliseen viikkoon. Sloveniassa luomuviljelijäperhe kasvatti 
itse lähes kaiken ruokansa. Oli kasvihuoneita, ja vihanneksia sen viittäkymmentä sorttia, viljoja ja kaikkea. Itse jauhoivat jyvistä 
jauhot ja litistivät hiutaleet, niistä sai leivät ja myslit. Leivänpäällysmarmeladit tehtiin omista marjoista, säilykkeet omista 
vihanneksista. Plus että jotain tuorettakin saa ympäri vuoden, ainakin salaattia kasvihuoneesta. Naapurissa isovanhemmilla oli 1-3 maitoa tuottavaa lehmää (ja ne lypsettiin käsin!), sekä kanoja munien 
ja lihantuotantoon. Yksinkertaista perusruokaa, yksinkertaista elämää. Normioloissa kaupassa tulee kuulemma käytyä parin 
viikon välein.
Harmi että samanlainen omavaraisuus ei ihan taida 
onnistua täällä, missä lumi on maassa jo lokakuussa, ja pysyy seuraavat 
puoli vuotta. Mutta jos jotain pientä voisi kuitenkin tehdä 
omavaraisuusasteen nostamiseksi. Vaikka rakentaa kellarin, hankkia pienen pöytämyllyn, leipoa omat leivät, opetella säilömään vihanneksia talveksi. Ihan ensimmäiseksi ostin mehulingon. Jostainhan on aloitettava. 
Ajattelin opetella tekemään porkkanamehua nyt ainakin, ne porkkanat kun 
nahistuu nopeasti tuolla navetan lämpimässä (tai vaihtoehtoisesti jäätyy
 pakkasessa..).
Sloveniasta saa luomutuotteitakin ihan eri tavalla kuin täältä.. muroja, sitruunamehua, suklaalevitettä, pähkinöitä, ihan mitä vaan on luomuna ihan peruskaupassa. Olisin voinut tuoda tuliaisina matkalaukullisen kaikkea luomua mistä täällä voi vain haaveilla, mutta jätinpä kuitenkin tuomatta. Kun kuitenkin haluaisin löytää sitä kotimaista luomua, tai oikeammin haluaisin kasvattaa mahdollisimman paljon kaikkea itse ja tehdä niistä tuotteita itse itselle ja muillekin. (Mutta sehän on ihan absurdi ajatus, koska ei sillälailla bisnestä tehdä jne, mutta ehkäpä se ei olekaan mulla se päätavoite, jospa vain haluan tuottaa ihmisille puhdasta ja hyvää ruokaa, että mahdollisimman moni vois olla terve ja onnellinen.....hupsu minä..)
Löysin jutun, jossa ihmetellään miksi suomalaisille syötetään suorastaan roskaa. Ja samassa artikkelissa on myös esimerkkejä tuotteista (joita jotkut meistä vieläkin ehkä ostaa koska niitä on vieläkin myynnissä) Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa (Atar 2010) jonka luin jo muutama vuosi sitten ja olin jo silloin aika järkyttynyt näistä suoranaisista huijauksista, joten ihan muistutukseksi myös itselle laitan ne nyt tähän näkyville:
            
Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste
 on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi 
sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, 
asesulfaami K.
 
                
Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa
 -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste 
kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), 
täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho
 (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. 
Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 
prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia 
saksalaista täysviljajauhoa”.
 
                
Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste
 sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita:
 Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami 
ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), 
säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei 
pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.
 
                
Guacamoledippi
 on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan 
avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 
prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan 
guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. 
Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!
 
                
Hampurilaiset
 eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus 
on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua 
broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, 
silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, 
hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, 
vehnäkuitua ja hiivauutetta.
 
                
Hunaja 
ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka
 nimestä kuluttaja voisi luulla, että se on hunajaa ja vielä suomalaista, 
ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota 
elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa
 tuotteessa on vain 53 prosenttia.
 
                
Kalapuikosta
 liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu 
vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.
 
                
Lihapullat
 eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa 
broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia.
 Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen
 tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, 
sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.
 
                
Majoneesi tehdään
 oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja 
suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt 
majoneesissa on 19 ainetta.
 
                
Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla ei
 ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä 
vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään 
hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri 
tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät 
oliivit voivat olla värjättyjä!
 
                
Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää
 perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin
 lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.
 
                
Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick
 on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. 
Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella 
avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 
lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, 
E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631,
 E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.
 
                
Pirkka Kuningatarkääretortussa on
 tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme 
prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty 
enemmän kuin kaksi kappaletta.
 
                
Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella mansikan makua antavalla aineella.
 
                
Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää
 enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. 
Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, 
kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, 
emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, 
E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, 
seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).
 
                
Rainbow Appelsiinimarmeladin
 ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: 
glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, 
sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), 
happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria 
on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.
 
                
Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen” 29-prosenttisesti vehnää.
 
                
Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa chèvreä,
 joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. 
Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.




 
4 kommenttia:
Olen lukenut saman kirjan, ja siksi meillä ruoka tehdään lähes täysin raaka-aineista itse. Ostetaan porkkana porkkanana ja liha lihana, ei jalosteina. Ja jalosteista luetaan tuoteselosteet. Sorruin kyllä tällä viikolla Lidlin Italian viikkojen lime-mascarpone jogurttiin, se vain on niin hyvää vaikka tuoteseloste on lisäainetta lisäaineen perään.
Hih, mulla on just luvussa toi kirja. Olen omistanut sen kyllä jo kauemmin ja muistaakseni lukenutkin jo kerran läpi, mutta nappasin sen taas luettavaksi kun ei muutakaan luettavaa ollut just sillä hetkellä... Paljon siinä on kyllä tärkeää asiaa, aika paljon tosin jo tiesinkin.
Tuo Slovenian paikka kuulosti kyllä todella ihanalta. Ja sun haaveet on ihania myös, toivottavasti pääset toteuttamaan niitä joskus isommassakin määrin! Mä haluaisin myös olla omavarainen, mutta no, en saa kuitenkaan aikaan laittaa ees sitä ekaa kasvimaata, joten... kaupan kamalla mennään.
Hyvä postaus!
Kyllä itelläkin joskus mietityttää miten paljon helpompi (ehkä?) olis olla onnellisen tietämätön kaikesta.. Tieto lisää tuskaa, mutta yritän olla liian fanaattinen minkään syömisen tai syömättömyyden suhteen. Tässä taas huomaa että ihan parasta olis elää yksinkertaista elämää, kunpa se vaan oliskin mahdollista.. No, joka tapauksessa aion pitää tiukasti kiinni näistä mun vaaleanpunaisista silmälaseista, ja huolehtia vasta sitten jos jotain huolehtimista ilmenee :o)
Lähetä kommentti