Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Onko se oikeasti luomua?



Sehän se monesti mietityttää.. Uusimmassa Luomulehdessä oli tästäkin aiheesta juttua, tässä nyt taas vähän lainausta sieltä:

"Luomulla on lainsäädäntöön perustuvat tuotantoehdot, jotka on ohjeistettu Eviran julkaisemissa oppaissa. Ne on tehty erikseen alkutuotannolle, jalostamiselle ja keruutoiminnalle. Luomuviljelyssä ja -karjataloudessa on siirtymäaika. Esimerkiksi pellon tuotteita saa markkinoida luomuna vasta kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Alkutarkastus: Jokainen luomuun siirtyvä maatila ja yritys alkutarkastetaan. Siinä varmistetaan, että toimijalla on valmiudet toimia luomusääntöjen mukaisesti. Tarkastuksen suorittavat Eviran valtuuttamat tarkastajat, jotka usein ovat ProAgrian luomutarkastuksia varten koulutettua henkilöstöä. ELY-keskukset tekevät päätöksen tarkastuksen tuloksesta. Hyväksynnän jälkeen toimija saa luvan markkinoida tuotantoaan luomustatuksella.

Vuosittain: Jokainen luomutoimija tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Tuotantoehtojen noudattamista tarkastetaan tilakäynnillä käymällä mm. peltolohkoilla, eläinsuojissa, varastoissa ja muissa tuotantotiloissa. Ostettujen, tuotettujen ja myytyjen tuotteiden jäljitettävyyttä selvitetään myös muistiinpanoista, varastokirjanpidosta ja myyntitositteista.

Seuraamuksia: Laiminlyöntitapauksissa annetaan huomautuksia, suoritetaan uusintatarkastuksia tai asetetaan markkinointikielto. Lisäksi voi tulla ylimääräisiä tarkastuksia, jotka perustuvat satunnaisotantaan ja siihen, että edellisessä tarkastuksessa on ollut epäselvyyksiä.

Edelliset kohdat koskevt alkutuotantoa ja vähäistä jalostusta - valvovana viranomaisena ovat ELY-keskukset. Elintarvikevirasto Evira puolestaan valvoo elintarvikkeiden tuotantoa ja Valvira alkoholituotteita. Lisäksi tulli tekee kontrollitarkastuksia (pistokokein) tuontituotteista.

--

- Luomun valvonta Suomessa on hyvällä tolalla ja tehoksta, sanoo Eviran Sampsa Heinonen.

Mistä epäilyt luomun luomuudesta sitten syntyvät? Epäilläänkö tarkastusten laatua? Epäilevätkö kuluttajat, että luomupeltoon ruiskutetaan kasvinsuojeluaineita tai luomueläimet syövät geenimuunneltua rehua, eikä tämä tule koskaan ilmi?
- Tarkastuksessa käydään tilan tai jalostuslaitoksen toiminta kokonaisuutena läpi tavaranvastaanotosta tilalta tai jalostuslaitokselta lähetettävään tuotteeseen asti. Mikäli epäillään vilppiä esimerkiksi lannoituksen osalta, maasta voidaan ottaa näyte. Eläintenrehusta tarkistetaan ne, mitä tilalta löytyy sekä suunnitelma, josta käy ilmi miten tuottaja on varautunut luomurehuruokintaan. Tarkastajilla on erikoiskoulutus ja tarkat ohjeistukset tarkastuksen toimenpiteistä. Sama tarkastaja ei saa valvoa samaa maatilaa monta kertaa peräkkäin.

- Luomuun voi luottaa. Valvonta on osa luomun lisäarvoa. Viranomaisten lisäksi luomun luotettavuudesta vastaa jokainen toimija, jokaisena työpäivänään."

Luomutuotteen tunnistat tästä EU:n luomumerkistä:

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Minä luotan kotimaiseen luomuun (ja muuhun tuotantoon), mutta en ulkomaalaiseen. Suomessa on vielä ammattiylpeyttä ja käsittääkseni tuo valvonta on tiukkaa. En ole käynyt esim. etelä-eurooppalaisilla luomutiloilla, enkä tiedä niiden säädöksistä, mutta en luota kuten kotimaiseen, joten ostamatta jää.

Pelaguu kirjoitti...

Suomalaiseen tuotantoon kannattaakin luottaa. Ja näin ehkä saadaan pysymään tuotanto suomessa. Itsekin ostan lähestulkoon vain suomalaista. On kummallista ja hämmentää uusi ..suositus että punaisen lihan syöntiä pitäisi vähentää. Minua hämmentää siinä se että kohta tässä jo pitäisi heittää syöminenkin pois. Tällä tavalla suomalaisen ruoan syönti vähenee jne. Oli tämän aamun paikallislehdessä. Eivät ne maanviljelijät ole pahasta vaikka niin monesti kyllä kuulee. On tärkeää että syömme suomalaista. Maito kun ei tule sinne kauppaan itsestään. Kiitos että jaoit tämän artikkelin meidän kanssa.