Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

torstai 24. kesäkuuta 2021

Perjantai, Seinävuoren rotkolaakso








Kesälomareissun eka pysähdys Tuusniemellä, Seinävuoren rotkolaaksossa. Aurinkoinen hellepäivä ja reipas, lämmin kesätuuli. Olin kohteessa noin puoli viiden aikaan eikä siellä ollut ketään muita, ei edes ötököitä. Kamera meinasi sipata, välillä sentään toimi jotenkuten että sain muutamia kuvia räpsittyä. Huima paikka! Näkymien lisäksi reitin varrella monta paikkaa istuskella ja ihmetellä luontoäitiä. Ihan liikutuin kaikesta kauneudusta ympärillä ja siitä että se kaikki oli hetken yksin mun. Kiitollinen!

Rotkolaakson syntyhistoria:
  Seinävuoren rotkolaakso on osa koko Kuopion ympäristön geologian ja ruhjerakenteen kokonaisuutta. Nämä ruhjemuodostumat saivat alkunsa noin 1900-1800 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen monivaiheisen geologisen prosessin tuloksena.
 Seinävuoren rotkolaakso kuuluu osaltaan pohjois-eteläsuuntaisiin, pienipiirteisempiin ruhjemuodostumiin. On vain sattumaa, että juuri tällä kohdalla ruhje muodostaa jyrkkäseinäisen rotkon. Viimeisimmän jääkauden päättymisestä tällä alueella on kulunut noin 10 000 vuotta. Jäätikön toiminta muokkasi kallioita ja niiden ruhjeita tämänhetkiseen muotoonsa. Jäätikön vaikutus näkyy parhaiten seinävuoren silottuneella kalliolla.
  Seinävuoren rotkolaakso on noin 500 metriä pitkä ja 20-40 metriä leveä kallioseinämien reunustama laakso, jolla on syvyyttä paikoin jopa 25 metriä. Rotkonpohja on louhikkoinen ja siellä virtaa kapea purouoma pohjoispuoleisesta Iso Seinälammesta rotkon eteläpään Pieni Seinälampeen.

Ei kommentteja: