Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

torstai 28. tammikuuta 2010

Lämpö, vesi, ilmastointi


Hrrrr.. Varsinainen koiranilma, kun ei koiratkaan viihdy ulkona. Pakkasasteita 25 ja tuiskuttaa vaakasuoraan peltojen yli. Tuulimyllylle olisi edelleen kysyntää. Tuohon tienvarteen pellon laidalle ollaan mietitty istutusta suojaamaan juuri tällaisilta viimoilta. Ensin se oli kuusiaita, mutta tällä hetkellä rivi herukoita tai jotain muita hyötypensaita.

Lämpöä saatiin lisää kun kutsuttiin kylään samainen setä joka aikoinaan on tuon maalämpöpumpun pannuhuoneeseen asentanut. Joku ihme maksimiraja oli asetettu ihan liian alas, sen kun sääti kohdalleen niin johan alkoi pirtti lämpenemään. Nyt on sisällä lämmintä jo lähes 20 astetta, kun vielä alkuviikosta noin 17. Makuuhuoneisiin käykin tuo alempi lämpö, mutta muuten on kyllä tuntunut vähän viileähköltä.

Yläkerran elokuvahuoneessa ei ole ollut lämmitystä lainkaan. Putket törröttää lattiasta, joten patterin sinnekin voisi laittaa. Ja laitettiinkin. Tee-se-itse-putkari asenteli sitä eilen, jostain syystä ei kuitenkaan lähtenyt vesi patterissa kiertämään. Aikansa sitä rassaili, ja sitten alkoi lämpenemään, patteri siis. Illalla aloin kuuntelemaan mikä rytmikäs naputus tuvan nurkasta kuuluu, ja ohos katosta tippuu vettä.. Ajateltiin jo että minkähänlainen vedenpaisumus elokuvahuoneessa on kun vesi tulee jo läpi.. Yläkerrassa ei kuitenkaan lattia lainehtinut, itse asiassa vettä ei ollut pisaraakaan. Putket kulkee suojaputkissa, eli pitäis näkyä joko patterin päässä tai pannarissa jos matkalta vuotaa. Varalta kuitenkin laskettiin patteri tyhjäksi ja kierto pois päältä.

Sitten alettiin miettiä että jospa välipohjassa onkin kuuraa/lunta/jäätä, joka alkoi sulamaan kun putket lämpesi.. Ihan hyvin voi olla ja onkin pieniä tuuletusrakosia hirsien välissä. Kunnon kylmäsillat, ihan hyvin näillä keleillä saattaa vetää välipohjan jäähän.. Ei kait se auta kuin kaivaa lattia auki ja kurkistaa missä vika piilee. Onneksi ei ole muovia missään välissä, eli jos jotain on päässyt kastumaan niin yhtä lailla se pääsee kuivumaankin.

Vesikin on taas reistaillut. Vaikka se nyt ei ole mikään uutinen.. Aikoinaan vesisysteemit on rakennettu niin järkevästi että painekytkin ja paisuntasäiliö on sijoitettu navettaan. Siellähän kuitenkin aina pidetään lämpöjä niin ei pääse systeemit jäätymään.. Eli me on jouduttu lämmittämään karjakeittiötä (sähköpatterilla..) koko talven, ja silti kovimpina pakkaspäivinä vesi lakkaa tulemasta hanasta. Silloin annetaan painekytkimelle täsmäpuhallusta auton sisätilalämppärillä. Pari kertaa on käynyt niin ettei se ole auttanut vaan putket on päässeet kunnolla jäätymään, ja on pitänyt sulattaa koko navetta, pitää padassa tulia ja täsmäpuhaltaa lattia kauttaaltaan..

Jatkossa ratkaisu saattaisi olla painekytkimen uudelleensijoitus siihen kuoppaan missä vesipumppukin on, ja paisuntasäiliön voisi kans viedä sinne tai sitten tuoda pannariin. Kesällä vasta aletaan niitä siirtelemään. Näillä toimenpiteillä luultiin että saadaan hommat kuntoon. Eilen sitten jotain meni vielä enemmän jäähän, saatiin kuitenkin vesi lopulta toimimaan. Tänä aamuna kuulin, että vettä valuu "jonnekin" noin litran minuutissa. Kuitenkaan se ei tule talosta, ei lämmityksestä eikä käyttövedestä, ehkä sitten joku sivuhaara tuolla maan alla on poksahtanut.. Joten nytpä näyttääkin siltä että ensi kesänä kaivetaan koko piha auki lähteelle asti (n. 50 m), ja laitetaan kaikki vesisysteemit uusiksi. Huoh..

4 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Oi että kuulostaapa kovatöiselle! Jospa asiat korjaantuvat ensikesän aikaan ja nyt nuo pakkaset olisivat jo taakse jäänyttä elämää, i hope so. Tsemppiä!

Vianna kirjoitti...

Kiitos Kati! Toivotaan että päästään mökkielämästä vähän modernimpaan asusteluun..

Olivieno kirjoitti...

Voi tuota kisua...

Vianna kirjoitti...

;o) Onhan se toki hassu kissa! Kuten kissat yleensä.