Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Näillä eväillä


Taannoinen juttu, jossa Johanna kokosi yhteen listoja eniten torjunta-ainejäämiä sisältävistä ruuista, sai aikaan pari asiaa. Tässä suoraa lainausta: "Suomalaisista elintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä on löydetty rukiista. Sen jälkeen eniten jäämiä on löydetty mansikasta, kaurasta, vehnästä ja porkkanasta." Ensimmäinen seuraus oli se, että tunnen vieläkin suurempaa kiitollisuutta omista, taatusti puhtaista mansikoista ja porkkanoista. Ja seuraavaksi meni vaihtoon leipä. Mullahan on suuri haave joskus oppia leipomaan leipää, mutta sitä odotellessa leipä tulee kaupasta. Ensin löysin Lidlistä luomuruisreikäleipää, tuoretta ja pehmeää, ja maistuu meillä kaikille vaikka ei aivan täyttä ruista olekaan. Lähimpään Lidliin on kuitenkin 40 km matkaa, joten ihan joka viikko siellä ei tule käytyä. Onneksi kokeilin rohkeasti lähikaupan (sinne on matkaa vain 12 km) luomujälkiuunilimppua, se olikin varsinainen täysosuma. Täyttä ruista, eikä mitään ylimääräistä. Tosin lasten mielestä sitä ei voi syödä ilman omenaa leivänpäällysteenä :o) Meidän paahtoleivänsyöjät puputtavat paremman puutteessa vielä toistaiseksi ihan perustäysjyväpaahtista. Vinkkaa ihmeessä jos tiedät luomutäysjyväpaahtiksen jota saa tavallisista kaupoista. (Ai niin, ja tarvitsisin vinkkiä myös mahdollisimman ympäristöystävällisestä nestemäisestä konetiskiaineesta, kiitos!) Ja silloin kun Lidliin asti ostoksille mennään, täytyy ehdottomasti ostaa luomuomenamehua (kun meidän omat omppupuut on vielä vauvoja) sekä turkkilaista jugurttia, vaikkei se luomua olekaan, mutta sitä kyllä syö jo ihan nätin purkinkin vuoksi. Sekä tietty siksi kun se maksaa vain murto-osan muihin tujuihin verrattuna.

1 kommentti:

Pelaguu kirjoitti...

Leipäähän on aika helppo tehdä. Kannattaa kokeilla. Tai ainakin vaalea leipä, sämpylät jne. Ruisleipää en ole koskaan kokeillut, mutta on tietty mahdollista sekin. Se vaan, että kuinka puhtaita jauhot esim. ovat..