Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

lauantai 2. toukokuuta 2020

Voihan biojäte





Hmmm... Tässä taloyhtiössä on kuusi asuntoa, ja naapuritalossa kolme, enkä ole ihan varma onko meillä naapuritalon kanssa yhteiset jäteastiat. Mutta oli tai ei, niin uskotteko että minä oon ainoa näistä talouksista, joka lajittelee biojätteen!? Mulle tämä oli aivan pöyristyttävä havainto, mutta tosiaan kävin oikein tahallani kurkkimassa biojäteastiaan päivittäin parin viikon ajan, eikä sinne siinä ajassa ilmestynyt kenenkään muun bioroskia!

Joten tässäpä on Ylä-Savon jätehuolto Oy:n tiedotuslehdestä poimittu, hieman lyhennetty juttu, joka selittää miksi on hyödyllistä erotella --

Biojätteet pois sekajätteestä

Kevätaurinko on lähestulkoon jo sulattanut lumet ja roudan... ja toivottavasti myös takapihojen kompostorit. Aika usein jätehuollon ammattilaisille kerrottu kommentti on, ettei meidän taloudessa biojätettä synny, kun koira syö kaiken. Biojätettä kotitalouksissa syntyy aina, vaikka kuinka olisi tarkka ruokahävikin suhteen. Kahvinporoilta, banaaninkuorilta ja teepusseilta tuskin voi yksikään kotitalous välttyä.

Miksi tämä biojäte nyt sitten halutaan pois sekajätteestä, siellähän ne palaa missä muukin roska? Kuitenkin biojätteen erotteluun on kolme tärkeä syytä. Ensimmäinen on biojätteen sisältämä kosteus, nykyään sekajätteen kosteus polttolaitoksemme polttoaineessa on noin 35 %. Eli joka kolmas kuorma on vettä, ja vesi on varsin huono polttoaine missään polttolaitoksessa.

Toinen vähintään yhtä hyvä syy on biojätteen sisältämät suolat. Suolat syövyttävät polttokattilan seinämiä ja korjaustarve tihenee. Tämä näkyy suoraan huoltokustannuksissa ja sitä kautta asiakkaiden jätemaksuissa.

Ja sitten se kolmas ja ehkä myös tärkein syy: erilliskeräämällä biojätteen varmistat kallisarvoisten ravinteiden palaamisen maaperään, sillä erilliskerätystä biojätteestä saadaan mitä parhainta maanparannusainetta.

Niin kerta.

2 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Tuo jätteiden lajittelemattomuus ihan yleisesti on kyllä niin käsittämätöntä. Niin hyvät systeemit on luotu, kun taloyhtiöissä on astiat jos vaikka mille, tai sitten uskoakseni aika läheltä jokaista ihmistä jostain kaupan pihasta viimeistään löytyy lajitteluastiat. Mutta ihmiset on vaan niin käsittämättömän laiskoja (ja tyhmiä, sanon minä!!), etteivät viitsi vaivautua. Se suututtaa mua joka kerta yhtä paljon!! Kun appiukko sanoo, että "ei hänen tarvii lajitella, koska hänellä on vain tuo yksi pönttö pihassa ja koska on pitkä matka (noin 2km, kaupan pihassa) sinne astioille". Tai kun upouudessa talossa asuva esikoiseni perheineen ei lajittele jätteitään, vaikka siinä pihapiirissä on naapuruston yhteinen oikein kattava lajittelupiste, jonne marssisi muutamassa sekunnissa. Jne jne jne... Argh!!

Vianna kirjoitti...

Niin on! Homma on tehty niin helpoksi, ja nyt sen vasta huomaa miten helpoksi kun asuu taajamassa: omassa jätekatoksessa sekäjäte, biojäte, paperi ja kartonki, parinsadan metrin päässä kierrätyspisteellä lisäksi lasi ja metalli, ainoastaan muovi pitää raahata parin kilsan päähän. Ei ole siis muusta kuin omasta viitseliäisyydestä kyse.