Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Mielentilojen laadut






Ooooooh! Inspiroiduin jakamaan pienenpienen palan joogafilosofiaa, johon olen jostain syystä tutustunut vähän läheisemmin viime aikoina.. Tämä on Patañjalin Yoga-sutrasta, yks meidän tehtävistä, eli teksti on tulkintaa mun omin sanoin erään sutran eräästä kommentaarista. Pystytkö sinä löytämään eri mielentiloistasi näitä piirteitä? (Tää on niiin mielenkiintoista!)

-------

Kaikki mielentilat sisältävät monia kokemuksen laatuja, jotka sekoittuvat keskenään lukemattomin eri tavoin. Yleensä kuitenkin jokaisessa mielentilassa on yksi laatu hallitsevana, ja voimme tunnistaa sen ominaispiirteidensä avulla. Nämä ilmenemismuodot voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: sattva, rajas ja tamas, jotka voidaan karkeasti suomentaa sanoilla tieto, toiminta ja pimeys.

Sattvinen mieli on tyytyväinen nykyhetkeen, hyväksyy tilanteet sellaisina kuin ne ovat. Sattvalle tyypillisiä piirteitä ovat mm. kiitollisuus, anteeksianto, rehellisyys, tasapaino, vapaus. Sattvinen henkilö on kiinnostunut itsensä kehittämisestä, sekä haluaa auttaa toisia ja maailmaa, ja tästä seuraa epäitsekäs, hyveellinen ja onnellinen elämä, sisäinen rauha. Joogan avulla voimme kehittää lisää sattvaa, jolloin tietoisuutemme lähestyy liikkumattomuutta ja mieli voi levätä kuin kirkas ja puhdas, tyyni vesi.

Rajasin vallassa oleva mieli on suorituskeskeinen, se haluaa kovasti saavuttaa jotain, ja toimii aktiivisesti tämän päämäärän hyväksi muiden kustannuksella. Tämä aiheutta stressiä ja voi johtaa loppuunpalamiseen. Rajas on kuin virtaava vesi, koko ajan matkalla jonnekin. Koska aistillisen nautinnon tavoittelusta saatava mielihyvä ohjaa meitä toimimaan samalla tavalla myös tulevaisuudessa kun kohtaamme samanlaisen tilanteen, vähitellen meistä tulee tapojemme orjia. Joogaharjoituksella voimme vaikuttaa mielentiloihin, ja tulla tietoisiksi haitallisista tavoistamme ja pyrkiä pois niistä. Rajasia säännöstelemällä pääsemme kohti lisääntynyttä sattvaa.

Tamasille tyypillisiä piirteitä ovat laiskuus, välinpitämättömyys ja turhautuminen. Tamasin vallassa oleva henkilö on veltto ja saamaton, ei oikein tee juuri mitään muuta kuin nukkuu tai tuijottaa ruutua suurimman osan ajasta. Jos aktivoituukin tekemään jotain, niin tekee sen halusta tuhota tai vahingoittaa muita. Vietit ohjaa pitkälti käytöstä, päihteiden käyttö on yleistä, samon masentuminen. Voimakas tamasin vaikutus on vahingollista itselle ja muille, sillä lopulta se johtaa terveyden tuhoutumiseen, ihmissuhteiden kariutumiseen, sekä vihaan ja katkeruuteen. Vaikka tamasin lisääntyessä tietoisuus lähestyykin liikkumattomuutta, on se kuin likainen ja samea, seisova vesi, eikä siis ollenkaan sellaista mielen liikkumattomuutta ja kirkkautta jota joogan harjoittaminen tuo tullessaan. Joogalla pyritäänkin minimoimaan tamasin vaikutusta.

Ei kommentteja: