Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Paluu arkeen


Lumi tuli heti kotiinpaluun jälkeisenä yönä. Eikä ollut ainoa kova kontrasti edelliseen viikkoon. Sloveniassa luomuviljelijäperhe kasvatti itse lähes kaiken ruokansa. Oli kasvihuoneita, ja vihanneksia sen viittäkymmentä sorttia, viljoja ja kaikkea. Itse jauhoivat jyvistä jauhot ja litistivät hiutaleet, niistä sai leivät ja myslit. Leivänpäällysmarmeladit tehtiin omista marjoista, säilykkeet omista vihanneksista. Plus että jotain tuorettakin saa ympäri vuoden, ainakin salaattia kasvihuoneesta. Naapurissa isovanhemmilla oli 1-3 maitoa tuottavaa lehmää (ja ne lypsettiin käsin!), sekä kanoja munien ja lihantuotantoon. Yksinkertaista perusruokaa, yksinkertaista elämää. Normioloissa kaupassa tulee kuulemma käytyä parin viikon välein.


Harmi että samanlainen omavaraisuus ei ihan taida onnistua täällä, missä lumi on maassa jo lokakuussa, ja pysyy seuraavat puoli vuotta. Mutta jos jotain pientä voisi kuitenkin tehdä omavaraisuusasteen nostamiseksi. Vaikka rakentaa kellarin, hankkia pienen pöytämyllyn, leipoa omat leivät, opetella säilömään vihanneksia talveksi. Ihan ensimmäiseksi ostin mehulingon. Jostainhan on aloitettava. Ajattelin opetella tekemään porkkanamehua nyt ainakin, ne porkkanat kun nahistuu nopeasti tuolla navetan lämpimässä (tai vaihtoehtoisesti jäätyy pakkasessa..).


Sloveniasta saa luomutuotteitakin ihan eri tavalla kuin täältä.. muroja, sitruunamehua, suklaalevitettä, pähkinöitä, ihan mitä vaan on luomuna ihan peruskaupassa. Olisin voinut tuoda tuliaisina matkalaukullisen kaikkea luomua mistä täällä voi vain haaveilla, mutta jätinpä kuitenkin tuomatta. Kun kuitenkin haluaisin löytää sitä kotimaista luomua, tai oikeammin haluaisin kasvattaa mahdollisimman paljon kaikkea itse ja tehdä niistä tuotteita itse itselle ja muillekin. (Mutta sehän on ihan absurdi ajatus, koska ei sillälailla bisnestä tehdä jne, mutta ehkäpä se ei olekaan mulla se päätavoite, jospa vain haluan tuottaa ihmisille puhdasta ja hyvää ruokaa, että mahdollisimman moni vois olla terve ja onnellinen.....hupsu minä..)


Löysin jutun, jossa ihmetellään miksi suomalaisille syötetään suorastaan roskaa. Ja samassa artikkelissa on myös esimerkkejä tuotteista (joita jotkut meistä vieläkin ehkä ostaa koska niitä on vieläkin myynnissä) Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa (Atar 2010) jonka luin jo muutama vuosi sitten ja olin jo silloin aika järkyttynyt näistä suoranaisista huijauksista, joten ihan muistutukseksi myös itselle laitan ne nyt tähän näkyville:

Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, asesulfaami K.

Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se on hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Kalapuikosta liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Majoneesi tehdään oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt majoneesissa on 19 ainetta.

Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla ei ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät oliivit voivat olla värjättyjä!

Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.

Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.

Pirkka Kuningatarkääretortussa on tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty enemmän kuin kaksi kappaletta.

Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella mansikan makua antavalla aineella.

Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).

Rainbow Appelsiinimarmeladin ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.

Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen” 29-prosenttisesti vehnää.

Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa chèvreä, joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.

4 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Olen lukenut saman kirjan, ja siksi meillä ruoka tehdään lähes täysin raaka-aineista itse. Ostetaan porkkana porkkanana ja liha lihana, ei jalosteina. Ja jalosteista luetaan tuoteselosteet. Sorruin kyllä tällä viikolla Lidlin Italian viikkojen lime-mascarpone jogurttiin, se vain on niin hyvää vaikka tuoteseloste on lisäainetta lisäaineen perään.

Heli kirjoitti...

Hih, mulla on just luvussa toi kirja. Olen omistanut sen kyllä jo kauemmin ja muistaakseni lukenutkin jo kerran läpi, mutta nappasin sen taas luettavaksi kun ei muutakaan luettavaa ollut just sillä hetkellä... Paljon siinä on kyllä tärkeää asiaa, aika paljon tosin jo tiesinkin.

Tuo Slovenian paikka kuulosti kyllä todella ihanalta. Ja sun haaveet on ihania myös, toivottavasti pääset toteuttamaan niitä joskus isommassakin määrin! Mä haluaisin myös olla omavarainen, mutta no, en saa kuitenkaan aikaan laittaa ees sitä ekaa kasvimaata, joten... kaupan kamalla mennään.

Keskeneräinen kirjoitti...

Hyvä postaus!

Vianna kirjoitti...

Kyllä itelläkin joskus mietityttää miten paljon helpompi (ehkä?) olis olla onnellisen tietämätön kaikesta.. Tieto lisää tuskaa, mutta yritän olla liian fanaattinen minkään syömisen tai syömättömyyden suhteen. Tässä taas huomaa että ihan parasta olis elää yksinkertaista elämää, kunpa se vaan oliskin mahdollista.. No, joka tapauksessa aion pitää tiukasti kiinni näistä mun vaaleanpunaisista silmälaseista, ja huolehtia vasta sitten jos jotain huolehtimista ilmenee :o)