Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

perjantai 11. lokakuuta 2013

Kakanruskea (ja -punainen)


Alkoi oma pää vähän kyllästyttämään. Ne kellertävät kakshaaraset hapsut, jotka roikkua lötköttää pitkin päätä. En värjää hiuksia muutamasta syystä: periaatteesta, koska ne hiusvärit on hirveetä myrkkyä, ja se juurikasvu on aina sitten niin erivärinen ja taas pitää laittaa myrkkyä päähän. Innostuin tutkiskelemaan hiusten hennaamista, mutta kuvissa lopputulos oli mun makuun "vähän" liian punainen. Seuraavaksi löytyi terraväri, ja sitten löysin täältä cacat. Pienen harkinta-ajan jälkeen tilaukseen lähti sekä ruskea (mulle) että punainen (Neitille) hiusvärikakku.

Lapsi kun kuuli että suunnittelen hiusten värjäämistä, kysyi heti: -Äiti miten sää suostut? Luettelin hänelle hiusväripaketista ainesosat: kaakaovoi, indigo henna, punainen henna, jauhettu kahvi, nokkosjauhe, irlanninsammaljauhe, neilikkaöljy, sekä muutama luonnostaan eteerisissä öljyissä esiintyvä osanen. Siksi suostuin. Punaisessa hennassa oli vähän eri aineet: punainen henna, kaakaovoi, tuore sitruunamehu, jauhettu rosmariini, neilikkaöljy, ja ne eteeriset jutut.


Lueskelin netistä toisten kokemuksia näistä väreistä, ja katselin muutaman hennavärjäysvideon. Varoituksena sanottiin, ettei ruskeaa väriä kannata käyttää vaaleille hiuksille, koska ainekset sisältää lehtivihreää, joten vaaleista hiuksista voi tulle vihreät. (Punainen käy myös vaaleille.) Ja kylläpä sen tuosta kakusta (yllä) jo huomasi, että vihertää ja kovasti.. Päähän levitettäessä mössö oli myös melko vihreää, samoin hiuksissa näkyi huuhtelun jäkeen pieni vihreä kajastus, mutta se lähti muutamassa päivässä pois. (Harmi?)

Toinen mistä varoiteltiin, oli se että väri sitten on ja pysyy, eikä lähde kuin kasvamalla pois. No haittaako tuo, jos väri on hyvä.. Hennata vois uudelleen, samalla tai toisella värillä, mutta teollisia värejä ei kannata kuulemma laittaa. Tähän asti mulla on ollut luomuväri, ja ihan muutaman vuoden, koska hiukset on noinkin pitkät. Myös varoiteltiin että hennalla värjääminen on sottaista puuhaa, onhan se, siksi me värjättiin molempien hiukset kylppärissä, ja ihan hyvin lähti väri"roiskeet" lattiasta pesemällä. Lähti myös korvista, niskasta, jne, mutta pari Miehen vanhaa t-paitaa onnistuttiin värjäämään ihan pysyvästi. Lisäksi värimömmö haisee kuulemma ei-niin-hyvälle. Ehkä se on se neilikkaöljy, pieni piparkakkumainen vivahdus tuoksussa kyllä on. Alkuun pää haisi enemmän, nyt enää vain märkänä. Tässä ennen:


Ja jälkeen, tosin hiukset on kuvassa vielä vähän märät, ja tuossa erottuu se viherryskin hyvin (vaikka eihän mun hiukset edes olleet mitenkään vaaleat..) Henna muuttaa väriä vielä muutama päivä värjäämisen jälkeenkin, joten nyt näyttää vähän eriltä. Peiliin katsoessa välillä ihan hätkähtää kun on niin tummat hiukset, välillä taas saa miettiä onko ne nyt yhtään eriväriset kuin ennenkään. Ruskeasta saa kuulemma punaisemman sävyn esiin, jos käärii hiukset kelmuun ja pyyhkeeseen, en halunnut kovin punaista, joten hiukset vaan kiepautettiin kiinni pään päälle. Väri oli päässä viis ja puoli tuntia, koska joku sanoi että alle kuuden tunnin ei ole hyötyä väriä päässä pitää..


Väritahna tehtiin murentamalla kakku kulhoon, ja päälle kaadettiin vedenkeittimellä kiehutettua vettä. Kulho laitettiin kattilaan vesihauteeseen, koska hennan pitää levitettäessä olla mahdollisimman kuumaa. Neitin kakkataikina oli paljon lämpimämmän väristä, ja kuvassa (alla) vielä aivan liian paksua, lopullisen koostumuksen pitää olla jugurttimaista. Tähän lisäiltiin kuumaa vettä vielä pariin otteeseen. Neitillä oli niin paljon pidemmät ja tuuheammat hiukset, että olis hyvinkin saanut laittaa kaikki kuusi palaa, väriä täytyi käydä tekemässä lisää kesken värjäyksen. Mulle oli neljässäkin palassa vähän liikaa.



Yllä Neitin luonnonpunainen pää ennen värjäystä. No on siinä vanha väri tuolla parin vuoden ikäisessä hiuksessa, tuo tummempi vaakaraita, latvoista se on jo kulunut kokonan pois, mutta muuten on oma väri, joka on mun mielestä tosi hieno punainen, iskältä peritty. Alla uus tulenpunainen pää, joka oli värikäsittelysä kuus ja puoli tuntia tiukasti kelmuun käärittynä pyyhkeen alla lämpimässä, jotta siitä tulisi mahdollisimman punainen. Ja tulihan siitä, ihana!

6 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Mulle tulle Lushin mainoslehti ja just kanssa mietin sitä hennailua. Mutta mulla on niin kauheet määrät niitä myrkkyvärejä päässä, etten kyllä taida uskalta...

Mä oon vuosikaudet värjänny tummaksi, kertaalleen koitin jo päästä värjäämisestä eroon ja annoin kasvaa varmaan reilut 10cm sitä omaa, mutta sit yksi (1!!!) ihminen erehtyi sanomaan, että olempas mä harmaantunut ja kas vaan kuinka pian se pää sitten värjääntyikin taas... Kyllä se oma väri melko harmaa onkin, sellanen maantien värinen, ja tumma tukka on jotenkin niin mun juttu.

Nyt olen koittanut keksiä konstia päästä tummasta väristä eroon, koska se juurikasvuhan siis todellakin on melkomoinen aina. Mua myös arveluttaa kovasti ne myrkyt niissä väreissä. Siispä viimeksi tehtiinkin sellanen juttu, että laitettiin vaaleita raitoja, ajatuksena että oma väri saa sieltä tulla ja otan jatkossa vain raitoja sinne maantien sekaan. Mun tukka on aina ollu aika hyväkuntoinen ja tumman värin kanssa tosi kiiltävä ja hieno, mutta kas, nyt se sitten on kuivaa hamppua... no ei nyt ihan täysin, mutta selkeesti kuitenkin siis kuivui ja meni huonommaksi.

Ja nyt sitten taas mietin tota hennaamista... mut pakko on sen suhteen kyllä odottaa sitä omaa väriä aika paljonkin, koska näiden myrkkyjen kanssa tulos voi olla todella mielenkiintoinen.

Muuten, mun mielestä sun tukan oma väri on oikein kiva. Miten sitä ihminen ite näkee asiat niin eri lailla, kuten vaikka tukkansa värin?

sade kirjoitti...

Hienot värit!
Mä olen nyt 1,5v värjännyt hennalla hiukset. tykkään kovasti.

Pelaguu kirjoitti...

Kiva juttu ja luonnonmukainen kaiketi, en ole ennen kuullut. Ainoa vaan että kuka jaksaa oottaa kuutta tuntia? Ilmeisesti väriainemössö pysyy päässä että voi samalla tehdä kotiaskareita käytän myrkkyjä, tosin vain jos oon reissuun tai juhliin lähdössä niin silloin harvoin. :-)

Vianna kirjoitti...

..ja oikeestaan siksikään en ole piitkään aikaan värjännyt hiuksia, kun olen tykännyt omasta väristä. Viime aikoina se kuitenkin alkoi näyttämään kauheen keltaiselta ja jotenkin homssuiselta. Ihan hämmästyin kun näin tuon takaapäin otetun ennen-kuvan, koska hiukset on siinä tosi kivan väriset :o) En melkein meinannut raaskia värjätä..

Eikä tuo kuus tuntia tuntunut mitenkään pitkältä ajalta. Värimössö kovettui päähän kuin kypäräksi ikään, paitsi Neitin hiukset pysyi kelmun alla koko ajan märkänä. Kokkailtiin, seurusteltiin, katottiin telkkaria, ainoo mikä jäi välistä oli lenkille lähtö, kun pelkäsin että kylmä ilma vaikuttaa sävyyn.

Kivaa oli, ja väristäkin tykkään, on ihanan luonnollinen ruskea.

Anonyymi kirjoitti...

Mä tykkäsin enenmpi tuosta sun ennen kuvasta. Sulla on luonnostaan kivan värinen tukka, tollanen melko vaalea. Ei monella ole. Ellalla kyllä onnistunut hyvin.

Tatja

Vianna kirjoitti...

Niin mäkin tykkäsin tuosta omasta takaapäin otetun kuvan väristä, harmi kun peilistä katsoen ei koskaan näyttäny tuolta. Eikä nyt enää tosiaankaan näytä tollaselta vihreeltä mitä tuossa kuvassa, on vaalentunut ja jotenkin lämmennyt tuo väri. Ja olihan siinä omassa värissäkin vähän punerrusta. On kiva kun ei melkeen yhtään ole erivärinen kuin ennenkään, ja silti on tarpeeksi, että ite huomaa muutoksen. Ellan väri on kyllä ihan ku ois oma, ihanan punanen!