Matkailua, joogaa, mansikoita, enkeleitä, luomua. Hetkiä, ajatuksia ja elämää.

keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Pienyrittäjämutinaa


Kävin loppukesällä pitämässä tyhyjoogatunnin kaupungin päiväkodin henkilöstölle, ja sain tarkat ohjeet laskuttamista varten: pitää pyytää päästä rekisteröitymään toimittajaportaaliin, jonka kautta laskun voi tehdä ja lähettää. Se jo vaati muutaman sähköpostin, että selvittelin miksi ja kenelle olen laskua laittamassa, sekä tietty piti antaa y-tunnus ja alv-tiedot. Sain tunnukset ja kävin portaalin laskuohjelmalla tekemässä monisivuisten ohjeiden mukaan laskun, ja vielä erikseen tarkistamassa että lasku oli toimitettu perille. Eräpäivä tuli ja meni, eikä maksua kuulunut. Sitten sain minut paikalle tilanneelta päiväkodinjohtajalta viestin, että täytyy vielä toimittaa kaupungille eläkevakuutustodistus. Sellaista ei ole, koska olen sivutoiminen yrittäjä eikä yel-vakuutus silloin ole pakollinen. Ilmoitin tämän ja taas kului aikaa. Sitten kaupungin työnantajapalvelu lähetti sähköpostin, että tarvitsevat vielä henkilötunnuksen että voivat maksaa eläkevakuutusmaksun. Miten nykyään uskaltaa antaa henkilötunnusta mihinkään?? Mieluummin sähköpostilla vai puhelimessa? Kului taas pari viikkoa, ja aloin kysellä vieläkö jotain puuttuu, kuulemma laksu oli juuri siirretty maksuun ja pitäisi pian näkyä tilillä. Maksu tuli eilen, kaksi kuukautta eräpäivän jälkeen, ja se oli pienempi kuin laskun yhteissumma. Tätä vielä selvittelemään.. Kaupunki vastasi ystävällisesti:

"Pahoittelut, että laskusi käsittely kaupungin organisaation sisällä on vienyt kohtuuttoman pitkän ajan. Yksityisten elinkeinoharjoittajien osalta joudumme selvittämään ennekkoperintärekisteriin kulumisen sekä YEL-vakuutuksen. Nämä asiat olisi palvelun tilaajan ollut hyvä käydä kanssasi läpi ennen palvelun ostamista, jolloin olisit osannut varautua asiaan ja ilmoittaa tiedon puuttuvasta eläkevakuutuksesta. Jos kaupungilla olisi ollut tiedossa heti laskun saavuttua, että eläkevakuutus hoidetaan kaupungin toimesta, olisi maksu hoitunut huomattavasti nopeammin. Tosin siinäkään tapauksessa maksu tuskin olisi ehtinyt eräpäivään mennessä, koska kaupungin puolesta eläkevakuutettavat ostolaskut maksetaan palkkajärjestelmän kautta ja kaupungin palkkapäivät ovat 15. ja 30./31. päivä. Kaupunki on siis maksanut 17,93% eläkevakutuksen. Lisäksi eläkevakuutuksesta peritään palkan-/työkorvauksensaajalta 7,15%. Laskustasi on siis pidätetty eläkevakuutusmaksua 8,24 euroa. Mikäli et kuuluisi ennakkoperintärekisteriin, olisi maksusta pidätetty myös ennkonpidätys. Jatkossa pyydän laskulla ilmoittamaan tiedon eläkevakuutuksen puuttumisesta (ja ilmoittamaan henkilötunnuksesi tilaajalle) tai liittämään laskuun todistuksen maksetusta eläkevakuutuksesta, jos päädyt ottamaan itsellesi YEL-vakuutuksen. Nämä asiat on syytä selvittää palvelun tilaajan kanssa etukäteen palvelun tilauksen yhteydessä. Korkolain mukainen viivästyskorko sinun on mahdollista laskuttaa."

Hämmästyttää, kummastuttaa:
1. Jos käytän valmista, kaupungin omaa laskupohjaa, jonka vielä täytän ohjeiden mukaan, niin eikö siinä pitäisi olla kaikki tarvittavat tiedot? Ei kysytty yel-vakuutuksesta missään mitään, ei ollut lokeroa henkilötunnukselle (ja muutenkin olen käsittänyt että yrittäjillä y-tunnus on vähän sama asia). Eipä tosin ollut viivästyskorostakaan mitään mainintaa.
2. Eläkevakuuttaminen on käsittääkseni yrittäjän vastuulla, ja jos (tässä tilanteessa vapaaehtoista) yel-vakuutusta ei ole, niin se on yrittäjän kannalta voivoi. Minulla ei ole ko. kaupungin kanssa työsuhdetta, silti kaupunki maksoi eläkevakuutusmaksun, miksi? Onko kaupunki jotenkin eri asia kuin kuka tahansa muu, jolle laskuja lähetän? Ja jos en kuuluisi ennakkoperintärekisteriin niin verotkin olisi peritty summasta suoraan. Mikä vero, kun en kuulu alv-rekisteriin? Kuka näistä tietää? 
 
Voi olla että oli viimeinen työkeikka tuohon kaupunkiin.

2 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Kyllä hankalalta kuulostaa. Näin tehdään yksinkertaisesta asiasta, laskun maksamisesta, ylimaallisen vaikeaa. Ja kuka kärsii - no se pienyrittäjä, joka raapii elantonsa muutenkin sieltä ja täältä, ja jolle tämmöinen yhdenkin maksun saaminen voi jo selkeästi vaikeuttaa elämää. Aaaaargh!!

Mietin, olisiko avuksi joku sellanen palvelu, jonka kautta voi laskuttaa..?

Vianna kirjoitti...

Juurikin aaargh!! Näköjään mitä isompi toimija on vastassa, sitä enemmän pitää pienen kyykätä..

Ja tässä oli vielä semmonen juttu, ettei laskua voinut lähettää mitään muuta kautta kuin tuolta toimittajaportaalista, vissiin siksi että ois mahollisimman monimutkaista. No mutta, tulipa taas opittua uutta.